1

Your cart is empty.

100% Alpackaull. Svensk design. Bolivianskt hantverk.

Skötsel/Tvättråd

En av de vanligaste frågorna brukar vara hur Favvotröjan ska tvättas och skötas. Det enkla svaret är att tröjan nästan aldrig behöver tvättas – bra för både tröjägare och miljön! Ull är en fantastiskt, självrengörande naturmaterial med litet behov av tvätt, oftast räcker det att vädra tröjan. Varje gång tröjan tvättas lossnar även en del av de mjukaste fibrerna, vilket gör att tröjan tunnas ut efter många tvättar.

För den som ändå vill tvätta går det fint att antingen handtvätta eller tvätta i maskinen på ullprogram. Det är viktigt att temperaturen är max 30 grader och att inte använda vanligt tvättmedel, som förstör lystern i ullen. Använd vanligt schampo eller ulltvättmedel. För den som vill ha mjukmedel fungerar balsam utmärkt.

Plantorka. Torktumla inte. Undvik att hänga tröjan eftersom den kan dra ut sig då. Dock går det fint att dra försiktigt i ärmar eller liv i vått tillstånd för den som önskar en lite längre tröja.

En del mjuka fibrer lossnar efterhand. För att hålla tröjan snygg går det bra att borsta den med en naturborste, till exempel svinhårsborste, för att få bort överflödig ull. Med tiden blir ytan på de oborstade tröjorna lite ruggigare, och även då kan det vara bra att borsta tröjan ibland. Ett enkelt sätt att ge tröjan en nystart.