1

Your cart is empty.

100% Alpackaull. Svensk design. Bolivianskt hantverk.

Om Favvotröjan

Vår vision:

”Att erbjuda en favvotröja som är så skön att du inte vill ta av den. En unik tröja som gör världen lite varmare, mjukare och vackrare – både för dig som bär den och för hantverkarna som tillverkar den!”

 


Den korta versionen:
Alpackaull är ett av världen mest exklusiva naturmaterial; den är mjukare och varmare än vanlig fårull, och har en helt annan lyster. Den andas bra och dessutom kliar den inte. Enda problemet med en tröja i mjukaste alpackaull är att den är så svår att ta av sig när du väl testat…

Malmöbaserade märket Favvotröjan kombinerar svensk design med boliviansk hantverkstradition. För oss på Favvotröjan är det viktigt att veta att favoritplagget också tillverkats på ett bra sätt. Vår produktion är transparent och hållbar i trippel bemärkelse; låg miljöpåverkan, socialt ansvarstagande, och lång livslängd både i design och material. 

Den lite längre versionen:
Vi säljer hållbara tröjor som vi själva vill bära. Vad menar vi med hållbara?
      Ekologisk tillverkning & Fair Trade:
 • Hantverkarna har rättvisa löner och bra arbetsförhållanden.
 • Inga gifter har använts vid framställning och färgning - alpackor har naturligt olika färger. Bra för både dig som har tröjan på sig och för hantverkarna som arbetat med den!
 • Alpackaull har relativt andra material mycket liten miljöpåverkan. Alpackorna beter ute året runt i Anderna och producerar ull av vatten och gräs.
 • Hållbarhet handlar också om att kunna och vilja använda samma plagg länge, istället för att slit- och slängkonsumera.
 • Produktionen sker enligt ekologiska principer. Visionen är att certifiera, men i nuläget finns ingen eko-märkning för alpackaull.
  Favvotröjan är helt enkelt en superskön tröja med lång livslängd och gott samvete!

   

   

  Vad är egentligen en Favvotröja?                            Läs om hur Lova hittade Favvotröjan i Bolivia.

  För oss är det en tröja som är så skön och så snygg att man vill använda den jämnt. Dessutom måste både material och stil faktiskt hålla att användas jämnt, för att tröjan ska bli en favorit. För oss är det dessutom viktigt att veta att favoritplagget tillverkats på ett bra sätt. 
  Producentbesök i La Paz, Bolivia, februari 2014.Därför startade vi, Lova och Vidar, klädmärket Favvotröjan. Vi importerar själva alla tröjor direkt från Bolivia. Vi tycker att både den som gör tröjan och den som köper den ska ha bra villkor. Därför är det väldigt viktigt för oss att vi kan stå för hela produktionskedjan, och att den är helt transparent. Vi samarbetar med en organisation som heter BoliviAlpaca i La Paz. Inom organisationen görs hela hantverket som leder till din Favvotröja. Kvinnorna spinner ullen för hand och stickar sedan tröjor, efter Favvotröjans egen design. Det säkerställer att tröjorna tillverkas på ett bra sätt, samtidigt som det faktiskt håller ner priset för dig som konsument. Bilden är tagen under ett producentbesök i La Paz, Bolivia, februari 2014.
   
  Situationen för kvinnor i Bolivia är tuff, de har få rättigheter och sällan någon egen inkomst. Dessutom har de oftast allt ansvar för familj och hem. Hos BoliviAlpaca kan de hämta ull och garn för att spinna och sticka i hemmet, enligt hantverkstradition som gått i arv i generationer. Genom sitt hantverk får de möjlighet till en egen inkomst, ökat inflytande över sitt och familjens liv. Det lägger grunden för ett jämlikt och hållbart samhälle. Läs om Mauri (bilden), som stickar Favvotröjan härFavvotröjan är unik och vår egen design, men andra produkter från BoliviAlpaca finns hos Fair Trade Återförsäljare i Sverige. BoliviAlpaca är även godkänd av Fair Trade Denmark.


   

  Vi vill helt enkelt erbjuda en unik favvotröja som gör världen vackrare, skönare och bättre
  - både för dig och för dem som tillverkar den!

   
  Hälsningar Vidar och Lova Brodin
   September 2013