1

Your cart is empty.

100% Alpackaull. Svensk design. Bolivianskt hantverk.

Alpackaull

 Det finns många anledningar till att alpackaull är ett populärt material, och har varit det i tusentals år. Det är helt enkelt bättre än det mesta. 


En italiensk expert på naturfiber sammanfattade sin beundran för alpacka med ordet "heavenly" och skrev: "He who is accustomed to sip fine champagne or enjoy the comforts of a Rolls Royce cannot afterwards get used to cider and a compact car. It's the same when a person has experienced alpaca."
Once you go alpaca you never go back helt enkelt
 
 
 
 
 
 
Alpackaull.....
 
 • är otroligt mjukt och skönt att bära
 • kliar inte
 • är ett funktionsmaterial som andas bra och behöver sällan tvättas
 • har en lyster som inte finns hos vanlig ull
 • finns naturligt i massor av färger, vi slipper färgämnen
 • är mycket slitstark och lätt
 • är ett material med liten miljöpåverkan
 • är varmare än fårull
 • är ett av världens mest exklusiva material

   Kolla in tröjorna här

   

   

   

  Alpackaull och miljö

  Ull från alpackor är ett material med många fördelar även miljömässigt. En alpacka duschas inte med insektsgift som bomull, den behöver inte konstgödsel för att växa och den består inte av omvandlad mineralolja som många konstfibrer. Alpackaull behöver inte tvättas med starka kemikalier eftersom den, till skillnad från fårull, inte innehåller lanolin. Alpackorna som Favvotröjans ull kommer från betar ute i det fria året om, precis som de trivs bäst med, och kan i princip producera ull av gräs och vatten. Eftersom den dessutom är mycket slitstarkt, både i jämförelse med konstfiber och med fårull, behövs det inte en ny tröja varje höst. Kläder av alpackaull är helt enkelt dubbelt hållbara :)
  Bilderna kommer från vårt studiebesök i Alpackadalen, 5000 meter upp i Anderna ovanför La Paz, Bolivia.  I tusentals år har befolkningen i Andernas högland levt på att föda upp alpackor och odla potatis. Det är inte så mycket annat som trivs i det kärva klimatet. Faktum är att alpackorna fortfarande är en av de viktigaste inkomstkällorna för många som lever på El Altiplano i Bolivia, och dessutom är de ett uppskattat husdjur. 
   Kolla in tröjorna här
   

  Historia


  Alpackan är en liten kamelsläkting som funnits mycket länge som tama djur i Sydamerika. Långt innan européerna kom dit höll ursprungsbefolkningen alpackor för de fina hårens skull. Så vitt vi vet blev det med åren bättre och bättre kvalitet på ullen. Ända till dess européerna kom dit och nästan alla alpackor dödades. Sedan dess har ett omfattande arbete gjorts för att komma upp till den gamla goda kvalitén igen. Idag anses alpackaull vara ett av de mest exklusiva materialen i världen.

   

  Det dröjde fram till 1800-talet innan vi fick upp ögon för den fantastiska alpackaullen i vår del av värden, och inte förrän de senaste decennierna har det varit särskilt vanligt. I dag finns det fortfarande flest alpackor runt Anderna, men deras goda rykte har spridit dem över världen. De finns i Nordamerika, Australien, Nya Zeeland och många andra länder. På sista tiden har de börjat synas mer och mer även i Sverige och alpackaull är populärare än någonsin. Varför förstår man direkt när man provar!

  Ett djur med fin päls kan vara mycket dyrbart och kosta hundratusentals kronor eller till och med miljonbelopp. Normala priser för en alpacka är naturligtvis lägre men ofta tiotusentals kronor. Trots att det bara blir några enstaka kilon ull vart år.