1

Your cart is empty.

100% Alpackaull. Svensk design. Bolivianskt hantverk.

27 Mar '14

Väverskan i bergen

Posted by HB LoV
Högt uppe på bergsplatån i El Alto, långt in i myllret av vägar och hus som ständigt förnyas, byggs om och flyttas i Sydamerikas snabbast växande stad, hittar vi tillslut hem till Theofila, väverskan. 
 
Vävningshantverket har gått i arv i generationer i Theofilias familj. Theofila är mycket skicklig och leder arbetsgruppen som består av bland annat hennes bröder. Bolivia behöver verkligen fler kvinnor i ledarpositioner. Det är fortfarande väldigt ovanligt, speciellt när det är män med i arbetsgruppen. Just vävning har dessutom en tradition av manliga hantverkare, till skillnad från stickning och andra textilhantverk. Så mycket roligare att det går så bra för Theofila och hennes grupp!
 
För att underlätta arbetet har gruppen byggt egna verktyg; den här spolmaskinen har en liten motor med en pedal som Mario har byggt.
  
Mario visar hur man rullar upp garn på spolen. Alla i gruppen hjälps såklart åt med beställningarna, men Mario tycker bäst om att väva filtar med svåra mönster.
 
Sixto tycker det är roligast att väva scarfsar. Under tiden vi är där sätter han upp en helt ny väv (bara det ett helt litet projekt tycker undertecknad....) och sätter sedan igång att väva i en rasande fart. Fötterna dansar i taktfast rytm, händerna nästan flyter fram över väven. Innan studiebesöket är över är scarfsen färdig.
  
Lyckades fånga den snabba spolen på bild.
 
Vävstolarna har gruppen byggt själva, med hjälp av bland annat gamla bildelar. 
 
 
 Genom att vara anslutna till World Fair Trade Organization garanteras hantverkarna en viss minimilön för sitt arbete, men skickliga vävare, som Sixto, Mario och Theofila kan tjäna så mycket som 10 gånger Bolivias minimilön. Allt beror på hur mycket jobb de får in.
 
Vävgruppen tillsammans med paret som driver Ayni Bolivia, organisationen som säljer filtarna.
 
I sommar kommer de vackra filtarna och scarfsarna som Theofila och hennes bröder väver, finnas i Bäckhästens Gårdsbutik. Det finns även möjlighet att få dem skickade, kontakta oss på info@favvotrojan.se så löser vi det!
 
Mer om Ayni 
Ayni är medlemmar i WFTO (World Fair Trade Organisation), vilket innebär att de jobbar för att skapa möjligheter för marginaliserade småproducenter och följer de 10 principerna för rättvis handel. Ayni jobbar väldigt nära sina hantverkare. Eduardo (längst till höger på bilden ovan) berättar för oss att de frågade alla sina hantverkare vad de tycker är det viktigaste med Fair Trade. Svaren överraskade dem lite; före bra betalt och trygga villkor kom nämligen att ha någon att vända sig med stora och små problem. Hos Ayni kan hantverkarna till exempel få hjälp med att kontakta en jurist eller läkare, de kan ta lån utan ränta för att bekosta ett tandläkarbesök eller barnens skolavgifter, för att bygga ut sin workshop, eller egentligen till vad som helst som de behöver. Det här kan tyckas vara små detaljer, men det ger ändå en känsla för hur livet är här, och hur stor skillnad även små förändringar kan göra för att förbättra livsvillkoren.