1

Your cart is empty.

100% Alpackaull. Svensk design. Bolivianskt hantverk.

26 Feb '14

Vem stickar Favvotröjan då? Här sitter svaret.

Posted by HB LoV

Mauri är en av de mest erfarna kvinnorna i organisationen, och det är hon som stickar de flesta Favvotröjorna. Till sin hjälp har hon en mindre grupp på fem kvinnor. För att få alla mönsterdetaljer och mått rätt, stickar Mauri först upp en prototyp, som de andra sedan kopierar. 

Mauri tillhör Aymara, ett av Bolivias ursprungsfolk, och bor i El Alto - den snabbt växande staden som breder ut sig på bergsplatån ovanför La Paz. Hon har varit med ända sen starten, när idén om att organisera sig tog form.

Jag frågar Mauri hur länge hon jobbat med Hanne. Hon svarar; Länge, länge. I 25 år minst. Oj va länge säger jag, och dristar mig att fortsätta; Går det kanske för sig att fråga hur gammal du är? Mauri kikar lurigt på mig och säger att, jaa det går för sig! Men något svar får jag inte. Mauri bara fnissar roat åt mina konstiga frågor, och min säkert ganska roliga spanska. 

Vi fortsätter att prata om hur det är att jobba som hantverkare, och vad som skiljer hennes jobb från andra kvinnors. Vi pratar om betalningen, om att ha någon att vända sig till, och om att kvinnorna ofta passar på att äta hemma hos Hanne när de är och hämtar eller lämnar sina arbeten. När jag frågar vad det allra bästa med att jobba med Hanne är, svarar hon: Att jag kan ta med mig garn och sticka när jag vill och var jag vill. Det är en av förklaringarna till den vackra, färgglada tygduken som många kvinnor knyter över axlarna. I byltet finns allt möjligt, påbörjade sticken, ull, mönster, lite mat, en påse kokablad och precis allt annat man kan behöva en dag på stan. Som en väldigt stor handväska. Just idag är Mauris knyte fullt av garn som ska bli Favvotröjor. 

 Dagen närmar sig sitt slut. Tröjorna som hon stickat sen vi träffades sist är tvättade, borstade, stykta och nerpackade i våra ryggsäckar. Det nya garnet är nerpackat i det färgglada knytet. Mauri knyter på sig byltet utanpå den fladdriga sjalen, slätar till de vida volangkjolarna, de långa mörka flätorna och sätter plommonstopen chict på sned. Hon ser precis ut som den typiska cholita som så ofta får representera Bolivia. Jag tar chansen att fråga Mauri en sista sak jag alltid undrat: Hur gör man egentligen för att få hatten att sitta kvar? Mauri fnissar lite igen och svarar att det är jättelätt, man bara sätter den där. Jaha.

 Turid tycker inte det är fullt så jättelätt.