1

Your cart is empty.

100% Alpackaull. Svensk design. Bolivianskt hantverk.

05 Mar '14

Favvo och chokladfabriken.

Posted by HB LoV
"From the trees to the chocolate, we do not collaborate with the producers. We are the producers."
 
Den här fantastiska texten står på baksidan av El Ceibos choklad. We lööv it.
 
Det här är Fair Trade när det fungerar som bäst. Hela produktionen ägs av kakaoodlarna själva, ett kooperativ med 1200 medlemmar. Alla som jobbar i och kring produktionen är odlare eller barn till odlare. Ledningen väljs demokratiskt bland kooperativets medlemmar. När mandatperioden är över återgår ledningen till att - just det - odla kakao. Kooperativet var först i världen att bli certifierat ekologiskt, och chokladen är smaksatt med bolivianska specialiteter som quinoapuffar från Anderna och Uyunisalt från världens största saltöknen. Dessutom är den himlans god!
 
Det går bra för El Ceibo. Faktiskt så bra att de håller på att helt växa ur sina tillverkningslokaler i El Alto. De är i full färd med att färdigställa nya, med ett bättre läge längs den nya vägen som håller på att byggas ner mot Amazonas, där kakaoproduktionen finns, bara 25 mil bort.
  
I lagerlokalen ligger säckar fulla med doftande kakao. Vi frågar om priset som odlarna får, och blir glatt överraskade när vår guide nämner ett pris låångt över världsmarknadspriset. Eftersom två av oss i sällskapet grottat ner oss ordentligt i kakaoodlares villkor i Ghana så sent som i somras passar vi på att fråga om lite allt möjligt. Vi blir mer och mer imponerade ju fler svar vi får.
 
Genom glasrutor får vi se hela processen, från kakaosäckar till påskägg.
 Det är lite svårt att få till några bra bilder genom rutorna, men här ligger det kakaobönor på rostning.
 
Två knoppar beundrar El Ceibos nyaste förvärv - en sprillans ny hydraulisk press, som trycker ut allt kakaosmör från det vi i vanligt tal kallar kakao. 
  
Påskäggsutploppning. En storsäljare tydligen.
 
Rundvandringen avslutades från taket. El Ceibo driver ett kommersiellt center, där kooperativets medlemmar och släktingar till dessa erbjuds bra hyresvillkor på små butiker, där precis allt sälj och köps - en riktig knutpunkt. Just nu håller El Ceibo också på att bygga en hel våning med nya restauranger i samma byggnad, samt en takterrass med utsikt över hela La Paz. Som sagt. Det går bra nu.
 
 
Det enda tråkiga med El Ceibo är att chokladen inte finns att få tag på i Sverige.
Däremot vill vi passa på att varmt rekommendera den fantastiskt goda Mascao från North & South där kakaon kommer från just El Ceibo!