1

Your cart is empty.

100% Alpackaull. Svensk design. Bolivianskt hantverk.

06 Feb '14

Ull och presidenter

Posted by HB LoV
För att ta reda på så mycket som möjligt om hur Favvotröjan produceras, försöker vi följa produktionen bakåt steg för steg. Igår ledde det oss till garnfabriken Coproca. Garnet till Favvotröjan spinns ju för hand av samma kvinnor står för stickandet, men ullen de använder kommer alltså från Coproca.
 
När det kommer till alpackaull och alpackagarn kan man säga att Coproca inte bara är en fabrik, utan Fabriken - det är helt enkelt där alla får tag på ull och garn av bra kvalitet (såvida man inte har en egen alpacka då). Fabriken startades, och ägs, av alpackauppfödarna själva, med syfte att förbättra villkoren för folk som lever i de Bolivianska höglanden och ofta har alpackor som en viktig inkomstkälla. Läs gärna mer på Coprocas hemsida.

 

Lova försöker se vad som händer genom en springa i grinden. Det gick inte så bra, men som tur var hade vi bokat ett möte.

 

 

Väl innanför portarna fick vi ett varmt välkomnande och en gedigen rundvandring - det tog oss över en timme bara att se alla olika steg i produktionen, från ullmottagning till färdigt garn! Tyvärr fick vi inte ta några bilder =(

Visst förstår man egentligen att det måste vara väldigt mycket jobb innan det blir en Favvotröja från en alpacka, men det här var galet! Först samlas ull in från hela Bolivianska höglandet (Eller ja, egentligen börjar ju historien med alpackorna, men det tar vi en annan gång). När ullen väl ligger i ankomsthallen ska den:

 • Sorteras efter kvalitet
 • Sorteras efter färg (Alpackor har 22 olika naturliga grundfärger plus nyanser)
 • Grovrensas
 • Tvättas i fem bad
 • Torkas
 • Kardas
 • Rensas på för korta fibrer
 • Rensas på skräp och rester av växtdelar
 • Dras ut till långa jämna ullkorvar där alla fibrena ligger på rätt håll
 • Dras ut till tunnare ullkorvar.
 • Vevas upp på lagom stora bollar, så kallade tops.
 • Kontrolleras i labbet för mjukhet, hållfasthet, renhet, färg osv
 • Säkert massa mellansteg som vi glömt...

Ungefär här tar hantverkarna över ullen som ska bli till Favvotröjor. Det som däremot ska bli garn i fabriken går igenom minst lika många steg till. Det går faktiskt att få tag på garn direkt från Coproca i Sverige, kolla in iloyarn.com. Det finns både tunt, tjock, naturligt och färgat och till och med handspunnet av precis samma kvinnor som gör Favvotröjan! (Vi kan av egen erfarenhet tipsa om att det till exempel blir väldigt sköna mössor...)

 

Här är det enda vi fick med oss i bildväg - en present från presidenten i form av en almenacka!

Presidenten? Ja, vi hade faktiskt ett möte med Coprocas president, marknadschef, executivo (VD?) och några till kostymklädda herrar vars titlar vi inte riktigt förstod! (Heelp..?) Vilket gyllene tillfälle att prata om Fair Trade! Vi passade på att betona hur viktigt både vi och våra kunder tycker det är med bra sociala villkor och miljöhänsyn. De var väldigt intresserade, och frågade mycket om vad som har stor betydelse för oss i Sverige!

 

Fabriken ligger i El Alto, en snabbt växande stad 500 meter upp i bergen med utsikt över La Paz.

 

Något skakiga, både på grund av ett spännande möte och de 4000 meterna över havet, tog vi oss ner mot La Paz igen. Puh!